Toksoplazmoza a dieta BARF

Autorzy: lek. wet. Aleksandra Szuba, tech. wet. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk, dietetycy psów i kotów

Toksoplazmoza (Toxoplasma gondi)

Jest to szeroko rozpowszechniony pasożyt ssaków i ptaków. Dlaczego powinniśmy pochylić się nad tym pasożytem? Dlatego, że do zakażenia dochodzi drogą pokarmową – poprzez spożycie surowego mięsa. A BARF opiera się na surowym mięsie 🙂

Pierwotniak wnika do ciała żywiciela i uwalnia sporozoity z oocyst albo bradyzoitów (wiemy, wiemy straszna nazwa ;-)) z cyst tkankowych. Następnie w jelicie cienkim przekształcają się w tachyzoioty (jeszcze gorsza nazwa;-), które mają zdolność ruchu. Dzięki tej zdolności rozprzestrzeniają się po całym organizmie, namnażając się i zasiedlając odległe tkanki i narządy. Mogą rozwijać się w każdej tkance i narządzie ale najczęściej kolonizują tkankę nerwową i mięśniową – w tym mięsień sercowy. Co się wtedy dzieje z zakażonym osobnikiem? Jak jego układ odpornościowy jest zdrowy i sprawnie funkcjonuje to dalsze rozprzestrzenianie pierwotniaka jest szybko ograniczane, tachyzoity w tkankach dzielą się coraz wolniej aż przechodzą do stadium rozwojowego – bradyzoitu. Wtedy ostra faza infekcji wchodzi w przewlekłą. Pierwotniaki po pewnym czasie wytwarzają cysty, które zostają otoczone tkanką łączną i wysyceniu solami wapnia. W takiej formie pozostają w organizmie gospodarza już na zawsze nie powodując żadnej szkody. To w przypadku zdrowych zwierząt. Co się dzieje jeżeli zwierzę ma obniżoną odporność? Bradyzoity mogą ponownie przekształcić się w tachyzoity i powodować nawrót ostrej choroby. Powstają wtedy ogniska zapalne i martwicze w zaatakowanych narządach.

Drogi zakażenia toksoplazmozą

  • spożycie surowego/niedogotowanego mięsa,
  • pokarm lub woda zanieczyszczona oocystami,
  • przeniesienie oocyst na błonę śluzową (np. przy krojeniu mięsa),
  • drogą przez łożysko do płodu (tylko tachyzoity mają zdolność przenikania przez łożysko),

Z literatury naukowej wynika, że największe ryzyko wiąże się z mięsem wieprzowym, baranim i kozim oraz z drobiowym od kur z chowu przemysłowego. Jednakże nie oznacza to, że inne gatunki nie mogą zostać skażone t. gondi.

Jak możemy walczyć z toksoplazmozą?

Oocysty toksoplazmozy są wytrzymałe na niesprzyjające warunki środowiskowe oraz inaktywacje chemiczną – w glebie przeżywa ponad rok, w wodzie nawet 54 miesiące! Także warzywa i owoce również stanowią potencjalne zagrożenie. Czyli jak korzystamy z warzyw w barfie to też je obrabiamy tak, żeby zminimalizować ryzyko zakażenia.

Przemrażanie mięsa a toksoplazmoza

Zdolność oocyst do zarażania może się utrzymywać w niskich temperaturach „regularnych” zamrażarek przez wiele tygodni. Dopiero po 3 dniach (72h) przy minimum minus 20 stopniach nie stwierdza się zdolności do zarażenia przez oocysty – i takie są obecnie wytyczne dla zapobiegania zarażeniu toksoplazma, zarówno dla ludzi jak i zwierząt (u ludzi tyczy to potraw typu tatar).

Gotowanie – co najmniej w 67 C dezaktywuje t. gondi.

Nadal w mocy pozostaje nasze zalecenie co do jakości mięsa – im lepsza jakość (czyt. Mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi) tym niższe ryzyko, że mięso jest skażone.

Dodatkowo warto pamiętać, że to kot jest żywicielem ostatecznym tego pasożyta a przez to- rezerwuarem tego pasożyta w środowisku. Ale bez nerwów! Nie oskarżamy kotów o zakażanie ludzi. Po prostu musicie wiedzieć, że tylko u tego gatunku dochodzi do fazy płciowej toksoplazmozy i wydalania oocyst. Kot jako bezpośredni czynnik zakaźny dla człowieka stanowi znaczenie marginalne (występowanie oocyst w kale kotów to rzadkość – 0,8%). W czasie inwazji kot wydala jaja przez dwa tygodnie po zarażeniu pierwotnym. Następnie produkcja spada. Przez 6 miesięcy może dochodzić do reinwazji. Jaja stają się inwazyjne dla człowieka dopiero po kilku dniach (zazwyczaj po 3-4) przebywania w środowisku. Nikt normalny nie trzyma kup tyle czasu w kuwecie i ich nie dotyka gołą ręką 😉 Dużo badań było prowadzonych na myszach jako organizmach podatnych na zakażenie – więc po raz kolejny przypominamy, że wypuszczenie kotów samopas to proszenie się o nieszczęście.

Udostępnij wpis

Odbierz darmowy ebook!

Dołącz do naszego newslettera i odbierz darmowy ebook „Jajko w diecie psa i kota”. 

Polecane wpisy

Polska uzyskuje status kraju wolnego od choroby Aujeszkiego
Newsy

Polska wolna od choroby Aujeszkiego

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, Krzysztof Jażdżewski, poinformował wczoraj o decyzji uznania Polski jako kraju wolnego od choroby Aujeszkiego. Życiowa zmiana dla hodowców trzody chlewnej Po

Optymalna częstotliwość karmienia zależy od wielu czynników, takich jak wiek, wielkość, aktywność fizyczna oraz zdrowie zwierzęcia. Ile razy dziennie karmić psa lub kota? 
Żywienie zwierząt

Ile razy dziennie karmić psa lub kota? 

Posiadając psa lub kota jako członka naszej rodziny, jednym z najważniejszych czynników utrzymania ich zdrowia i dobrej kondycji jest odpowiednie żywienie. Jednym z najczęstszych pytań,